010 425 9900myynti@hltech.fi

Eristemateriaalit ja teknisten eristeiden paloturvallisuus

Eristemateriaalit:

Solukumit ovat joustavaa ja umpisoluista FEF-, NBR tai EPDM-kumia. Solukumien vesihöyrynläpäisyvastus on niin korkea, ettei erillistä kosteussulkua  tarvita. Solukumin matalan lämmönjohtavuuden ansiosta solukumit ehkäisevät energiahäviöitä jo suhteellisen ohuina kerroksina. Tämän takia solukumeja käytetään usein jäähdytys- ja ilmastointiputkistoissa sekä lämmitys- ja kuumavesiputkissa.

Solukumi materiaalina on itsestään sammuvaa eikä muodosta palavia pisaroita tai levitä tulta. Paloluokat vaihtelevat tuotteittain. laitetaanko tuotelista?

solukumi.jpg

Mineraalivillat, mukaan lukien kivi- ja kuonavillat, ovat epäorgaanisia kiviaineesta puhallettuja säiekimppuja, jotka on sidottu yhteen orgaanisilla sidoksilla. Toimivat korkeissa lämpötiloissa ja ovat hyviä palosuojia. Käytetään monenlaisten putkistojen eristyksessä, erityisesti teollisuudessa, jossa korkeita lämpötiloja.

Kivivillat kestävät yli 1000 asteen kuumuutta, vaikka sideaineet sulavat jo aiemmin. Kivivillojen paloluokitus on A1 tai A2.

mineraalivilla.jpg

Solumuovi eli polyeteeni on yksi yksinkertaisimmista ja halvimmista polymeereistä. Umpisoluisena ja joustavana eristemateriaalina sitä käytetään erityisesti
kotitalouksien käyttövesi- ja lämmitysputkistojen eristeenä.

Solumuovi sulaa ennen kuin se syttyy, savu on vaaleaa ja haju kynttilän hajua muistuttava. Ei sammu itsestään, kun palolähde poistetaan. Paloluokka on B2.

solumuovi.jpg

 

Päällystemateriaalit:

Sekoitemateriaalit, joita ovat esimerkiksi erilaiset muovien ja metallien yhdisteet tai lasikuidun ja metallin yhdisteet, sopivat erinomaisesti eristysten
pinnoittamiseen ja suojaamiseen vaativissa olosuhteissa.

Pinnoitetuissa solukumieristeissä käytettävien pinnoitteiden paloluokka on E tai B-s3, d0.

sekoitemateriaali.jpg

Pvc-kalvoja ja -kulmia käytetään vedenpitävyytensä vuoksi sisätilojen eristeiden suojaamiseen ja päällystämiseen. Muovimateriaaliin on usein lisätty palonestoaineita.

PVC-päällysteiden sytyttyä palamaan ne sammuvat itsestään. Paloluokka on M1/C-s2, d0.

PVC_kulma.jpg

Peltipäällysteiden materiaali voi vaihdella teräspellistä alumiiniin ja ruostumattomaan tai haponkestävään teräkseen. Jälkikäsittelynä on esimerkiksi kuumasinkitys,
väripinnoitus tai maalaus.

Peltipäällyste on itsessään palamatonta, muttei juurikaan paranna alla olevan eristeen omaa palosuojaa.

peltipaallyste.jpg